Het kloven van haardhout kan een heerlijk fysieke en bevredigende bezigheid zijn. Niets zo fijn als een stapel vers gekloofd hout die ligt te drogen voor het volgende stookseizoen. Maar wist je dat de ene houtsoort veel makkelijker te kloven is dan de andere? De keuze van het hout heeft grote invloed op hoe soepel (of frustrerend) het kloofproces verloopt. In dit blog vertel ik je welke houtsoorten je moeiteloos splijt en welke juist wat meer spierkracht of hulpmiddelen vereisen.
En wil je liever hout dat al perfect gekloofd en ovengedroogd is? Dan ben je bij Warmtekopen.nl aan het juiste adres – wij leveren verschillende houtsoorten die klaar zijn voor gebruik.
Makkelijk te kloven houtsoorten
Als je net begint met kloven, of gewoon niet onnodig veel moeite wilt doen, kies dan voor houtsoorten die van nature recht en droog splijten. Dit zijn vaak lichtere of gelijkmatig groeiende houtsoorten. Een paar voorbeelden:
- Els (Elzenhout): Licht en zacht hout, ideaal voor de beginner. Splijt gemakkelijk en droogt snel.
- Berk: Niet te hard, recht van draad en goed te kloven. Bovendien ruikt het heerlijk bij het stoken.
- Essen: Een populaire houtsoort die makkelijk klooft en bovendien uitstekend brandt. Win-win!
- Populier: Ook vrij zacht en dus eenvoudig te kloven, maar brandt wel wat sneller op.
Deze houtsoorten zijn perfect als je met de hand klooft met een bijl of kloofhamer.
Lees ook: Haardhoutberging kopen
Moeilijk te kloven houtsoorten
Sommige houtsoorten zijn een stuk taaier. Ze hebben een grillige structuur, veel knoesten of zijn simpelweg heel hard. Hierdoor zijn ze lastiger te splijten, vooral als ze nog niet helemaal droog zijn. Denk aan:
- Eik (Eikenhout): Fantastisch om te stoken, maar het kloven vereist geduld. Droog eiken klooft iets beter dan vers.
- Beuk: Zeer hard en zwaar. Het kloven van beukenhout kan een uitdaging zijn, zeker bij grote blokken.
- Acacia: Mooi hout, maar erg taai. Gebruik hier bij voorkeur een kloofmachine.
- Robiniahout: Een van de taaiste houtsoorten in Europa. Alleen met machinale kracht goed te kloven.
Lees ook: Aslade kopen
Tips voor makkelijker kloven
- Kloof hout als het net gezaagd is: Vers hout klooft vaak beter dan wanneer het helemaal droog is.
- Vermijd knoesten: Zoek rechte stukken uit en zaag knoestige stukken kleiner.
- Gebruik het juiste gereedschap: Een scherpe kloofbijl of eventueel een kloofmachine maakt het werk veel lichter.
Conclusie
Niet alle hout is gelijk als het op kloven aankomt. Kies je hout bewust, afhankelijk van je ervaring, gereedschap en hoeveel moeite je wilt doen. Of laat het kloven aan ons over – bij Warmtekopen.nl leveren we haardhout dat al gekloofd, ovengedroogd en klaar voor gebruik is. Zo kun jij meteen aan de slag met stoken, zonder spierpijn!
Lees ook: Haard stookrooster op maat
