0
Je winkelwagen

Open haard aansteken: Tips en Tricks

Open haard aansteken

Een open haard aansteken is een eenvoudige taak, maar er zijn een aantal tips en tricks die je kunnen helpen om het vuur beter te laten branden en het risico op brand te verminderen.

1. Gebruik het juiste hout

Het is belangrijk om het juiste haardhout te gebruiken voor je open haard. Hardhout brandt beter dan zachthout en produceert minder rook. Geschikte soorten hout voor een open haard zijn bijvoorbeeld eiken, beuken, kastanje en es.

2. Zaag het hout op de juiste grootte

Het hout moet in stukken van ongeveer 25 cm lang en 5 cm dik worden gezaagd. Dit zorgt ervoor dat het hout goed brandt en dat er geen grote vlammen ontstaan.

3. Maak het vuur aan met aanmaakhout

Aanmaakhout is speciaal hout dat snel ontbrandt. Je kunt aanmaakhout kopen bij de bouwmarkt of het zelf maken door een paar stukken hout in kleine stukjes te hakken.

4. Plaats het aanmaakhout in een piramidevorm

Plaats het aanmaakhout in een piramidevorm in het midden van de open haard. Dit zorgt ervoor dat het vuur gelijkmatig wordt verdeeld.

5. Steek het aanmaakhout aan

Steek het aanmaakhout aan met een aansteker of lucifers. Zorg ervoor dat het vuur goed aangaat voordat je er meer hout op legt.

6. Voeg langzaam meer hout toe

Zodra het aanmaakhout goed aangaat, kun je langzaam meer hout toevoegen. Voeg niet te veel hout toe in één keer, want dit kan het vuur doven.

7. Sluit de deur van de open haard

Zodra er een goed vuur brandt, kun je de deur van de open haard sluiten. Dit zorgt ervoor dat het vuur beter brandt en dat er minder warmte verloren gaat.

8. Houd de luchttoevoer in de gaten

De luchttoevoer is belangrijk voor een goed brandend vuur. Zorg ervoor dat de luchttoevoer voldoende is, maar niet te veel. Als de luchttoevoer te groot is, kan het vuur te snel branden en uitgaan.

9. Houd het vuur in de gaten

Houd het vuur in de gaten en voeg indien nodig meer hout toe. Als het vuur te laag wordt, kan het doven.

Extra tips

  • Als je de open haard vaak gebruikt, is het een goed idee om een aslade te gebruiken. Dit maakt het schoonmaken van de open haard gemakkelijker.
  • Als je de open haard niet vaak gebruikt, is het een goed idee om het hout nat te maken voordat je het aansteekt. Dit voorkomt dat het hout te snel ontbrandt en uitgaat.
  • Als je een houtkachel hebt, kun je de tips voor het aansteken van een open haard ook gebruiken voor je houtkachel.

Veiligheidstips

  • Zorg ervoor dat de open haard altijd in goede staat is. Laat de open haard regelmatig controleren door een erkend monteur.
  • Steek de open haard nooit aan als er kinderen of huisdieren in de buurt zijn.
  • Houd de open haard altijd schoon om het risico op brand te verminderen.

Met deze tips en tricks kun je eenvoudig en veilig een open haard aansteken.